VARZA (Cicatrizant general)

Nu trebuie să exagerăm și să considerăm varza un panaceu universal. Însă, mai în glumă, mai în serios, putem spune că face cât un dulăpior întreg de medicamente. Puterea sa tămăduitoare este pe deplin explicabilă , mai ales că în frunzele sale au fost descoperite substanțe cu proprietăți cicatrizante, antitumorale, antioxidante etc . Valoarea curativă depinde foarte mult însă de modul de folosire.

Nu cred că mai reprezintă un secret faptul că foile de varză , strivite și aplicate pe piele , au efecte cicatrizante, antireumatismale și antiedematoase. Acest adevăr a ajuns să fie recunoscut inclusiv de medicina clasică, destul de conservatoare. Ce putem face însă dacă nu dispunem de o varză proaspătă prin apropiere? Apelăm la alifia pe bază de varză. Aceasta este chiar mai eficientă decât planta crudă , iar modul său de preparare nu necesită mare efort. O puteți prepara inclusiv acasă , foarte simplu, urmând următoarea procedură:

Este nevoie de 50 ml suc de varză crudă (asta înseamnă cam 3-4 linguri), 200 g untură nesărată de porc (sau lanolină de la farmacie) , o linguriță de ceară de albine curată, 10 ml de ulei (cam o lingură) de germeni de porumb sau de palmier, 10-15 ml de alcool rafinat de 40 de grade și o linguriță de miere. Se pune la încălzit într-un vas emailat , untura (sau lanolina) si ceara de albine, se lasă să se topească , se amestecă și se adaugă uleiul. Se încălzește totul până la 60 de grade . Separat, se încălzește sucul de varză crudă, la aceeași temperatură , și se adaugă mierea și alcoolul rafinat. Se amestecă totul bine. Se ia de pe foc vasul în care s-a încălzit untura și uleiul și se toarnă foarte încet peste combinația de suc de varză, miere și alcool. Se amestecă încet, până se răcește. Alifia astfel obținută se pune în cutiuțe de plastic. Are termen de valabilitate maxim 3 luni. Dacă doriți să mai ameliorați din mirosul de untură, puteți adăuga în alifie, la sfârșitul preparării, o anumită aromă: pin , levănțica, de trandafir sau de iasomie (10 picături de ulei volatil la toată cantitatea). Dacă folosiți lanolină în loc de untură, produsul final rezistă pentru mai mult timp. Se recomandă pentru cicatrizarea rănilor, în majoritatea afecțiunilor dermatologice, chiar ca adjuvant în cancere cutanate, pentru calmarea durerilor reumatice, contra retenției de lichide în țesuturi. Se aplică pe locul bolnav, bine curățat înainte, în strat subțire , de 2-3 ori pe săptămână.

Stați aproape ! În curând , alte articole legate de domenii de întrebuințare ale verzei 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.