3 Alimente Biblice

Se știe că în vremurile biblice, oamenii preparau alimentele mult mai sănătos decât o facem noi în prezent . Cele mai obișnuite alimente , care au căpătat în timp valențe sacre se numără : grâul , uleiul de măsline și mierea.

Grâul, jertfa renașterii

Pâinea de grâu simbolizează trupul lui Iisus. Știm că la Cină cea de Taină, El frânge pâinea și o împarte apostolilor spunând; “Luați , mâncați, acesta este trupul meu”, instituind astfel Taina împărtășaniei. Pe de altă parte, jertfa grâului (colacul , pască , cozonacul , pâinea) anunță cum grâul se pune în pământ, crește , este secerat, treierat , măcinat , frământat și apoi ajunge pâine. Asemenea lui Hristos care se naște, crește, se dezvoltă și , în final, se jertfește. Totul pentru aceia care, crezând în El, se transformă prin credință.

 

Măslinul, cruce și heruvimi

Vechi de când lumea, măslinul este simbol al statorniciei și înțelepciunii. Pe vremea lui Iisus Hristos, existau la nord de Gaza păduri întregi de măslini. Chiar lângă Ierusalim , exista (și există) Muntele Măslinilor, cel pe care Mântuitorul urcă adesea pentru a se ruga. Se spune că din lemn de măslin a fost cioplită crucea pe care a fost răstignit Iisus , au fost făcuti heruvimii și stâlpii Templului lui Solomon

Mierea, hrana Înaintemergătorului

Mierea este în general, în toate legendele, miturile și religiile pământului , un simbol fast, al bogăției, al belșugului și al dulceței lucrurilor superioare. Sfânta Scriptură amintește binefacerile mierii în nenumărate rânduri: Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul, se hrănea în pustie, în timp ce propovăduia venirea Mântuitorului, cu lăcuste și miere sălbatică. (Matei 3,4)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.