Rețete de sezon: trucuri pentru cel mai bun suc de roșii
Realizarea sucului de roșii este întotdeauna o provocare. Alegerea roșiilor, cantitatea, dozarea corectă a cantății de sare și a conservantului, timpul alocat, etc, necesită o atenție sporită care se întinde, de regulă, pe durata a două zile pentru finalizarea întregului proces.
Necesar:
- 40 kg de roșii (cantitate orientativă);
- 8 pliculețe de conservant (1 pliculeț/ 5 kg de roșii);
- Sare la îndemână (cantitatea de sare variază în funcție de cantitatea de roșii prelucrată și de gustul dorit);
Modul recomandat de preparare:
Roșiile sunt spălate bine. Sunt introduse în aparatul de stors de unde este extras sucul brut și sunt alese în mod automat cojile și semințele.
Se recomandă mai multe prelucrări ale roșiilor reziduale pentru extragerea unei cantități cât mai mari de suc (acest procedeu se poate face prin presare a manuală, pentru o eficiență sporită). Se repetă operațiunea până când masa reziduală devine practic sleită.
Sucul rezultat este pus pe aragaz, pe foc mare, în vase de dimensiuni mai mari pentru scădere. Procesul de scădere durează de regulă 4-5 ore dar se va urmări în permanență constituția sucului și creșterea vâscozității.
Spre finalul perioadei de fierbere se adaugă sarea (după gust, se recomandă reglarea cu atenție a dozajului pentru obținerea unui gust plăcut, ușor sărat.
Imediat după atingerea vâscozității optime se adaugă conservantul. Atenție la dozaj (de exemplu, dacă întreaga cantitate de roșii stoarse a încăput în două vase mari se adaugă 4 pliculețe într-un unul și alte 4 în altul).
După oprirea focului, sucul devenit acum mai vâscos se va lăsa la răcit pentru a putea fi pus în sticle.
În mod normal, la 40 kg de roșii se obțin 18-20 kg de suc dar depinde foarte mult de tipul și caracteristicile roșiilor.
Sticlele sunt lăsate la loc uscat, departe de razele soarelui.