Deserturi delicioase: ruladă pufoasă cu gem de afine
Întotdeauna un desert este așteptat…și binevenit. De aceea este foarte important ca acesta să fie cât mai special. Azi vă prezentăm o rețetă deosebit de apreciată- ruladă pufoasă cu gem de afine.
Ingrediente:
- Pentru blat: 3 ouă; 150 grame zahăr pudră; 1 linguriță esență de vanilie; 80 grame făină; 1 linguriță drojdie uscată; 2 linguri apă;
- Pentru sirop: 100 ml apă; 50 grame zahăr; 2 linguri coniac;
- Pentru umplutură: 250 grame dulceață de afine;
- Pentru glazură: 100 grame zahăr pudră.
Preparare:
Pentru sirop, dizolvi zahărul în apă, lași să fiarbă cinci minute și dai vasul deoparte. Când s-a răcit, adaugi coniacul.
Pentru blat, bați gălbenușurile spumă cu zahărul, adaugi drojdia dizolvată în două linguri de apă, esența de vanilie și făina, ”în ploaie”.
Omogenizezi bine, apoi încorporezi ușor albușurile bătute spumă. Torni compoziția într-o tavă dreptunghiulară pe care o tapetezi cu folie specială de copt și o coci aproximativ 15 minute. Scoți blatul pe un prosop, care l-ai umezit în prealabil și îl rulezi cu tot cu prosop. Îl lași să se răcească.
Desfaci cu grijă blatul, îl insiropezi uțor, fără a exagera, întinzi peste el și dulceața de afine și îl rulezi la loc. Presari, printr-o sită, zahărul pudră, Lași rulada la rece o oră-două, apoi poți servi.