Tocăniță de ciuperci (rețetă de post mănăstirească)
În fiecare an postul reprezintă o reală provocare pentru gospodine. Trebuie să recunoaștem că este foarte dificil ca timp de 40 de zile să gătești fără carne, lapte, brânză, ouă, fără a reduce din savoarea mâncărurilor.
Preparatele mănăstirești reprezintă o soluție în acest caz. Perfecționate de-a lungul a sute de ani, aceste modalități de preparare elaborate de către viețuitorii mănăstirilor se constituie astăzi în rețete deosebit de apreciate.
Ciupercile au reprezentat dintotdeauna o delicatesă și o materie primă pentru numeroase preparate realizate în cadrul mănăstirilor. În cele ce urmează o să vă prezentăm o modalitate de preparare a ciupercilor:
Ingrediente:
- 250-300 g ciuperci;
- 2 linguri de ulei;
- 1 ardei capia;
- 1 lingură de pătrunjel tocat;
- 3 linguri de vin;
- 1 linguriță de făină;
- 2 lingurițe de pastă de tomate;
- Sare și piper după gust.
Preparare:
Ciupercile sunt curățate și tăiate bucăți. Ardeiul este tăiat fâșii. Atât ciupercile dar și ardeii se pun la călit într-o cratiță cu ulei încins. Se adaugă o cantitate mică de apă și se lasă să fiarbă înăbușit timp de 30-35 minute.
Se adaugă apoi făina care este diluată în vin, pasta de tomate, sarea, piperul, puțin pătrunjel și se lasă să mai fiarbă aproximativ 15 minute. După ce se oprește focul se presară restul de pătrunjel.
Ciupercile sunt foarte gustoase, cărnoase, putând fi preparate în mai multe moduri: fierte, la grătar sau ca tocăniță. Combinate cu alte ingrediente asigură un succes culinar deosebit în bucătăria ta, inclusiv în perioada postului.