Borș de legume (rețetă de post)

Este recunoscut faptul că mănăstirile dispun de rețete inedite, multe dintre acestea bazându-se în principal pe legume. Una dintre acestea este rețeta de borș de legume pe care o prezint în cele ce urmează:

Ingrediente necesare:

  • 3-4 cartofi;
  • 2 cepe;
  • 2 morcovi;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 țelină medie;
  • 1 varză mică;
  • o jumătate de litru de borș;
  • 2 linguri de bulion;
  • ulei, cimbru, semințe de mărar, sare și piper;
  • 1 legătură de leuștean;
  • 1 legătură de pătrunjel.

Modul de prepare:

Zarzavaturile sunt curățate și spălate. Ceapa este tăiată mărunt și este pusă la călit cu ulei, fiind utilizată în acest sens o oală încăpătoare. Este adaugat morcovul ras, apoi țelina și rădăcina de pătrunjel- toate fiind tăiate în bucățele și varza care trebuie să fie tăiată fideluță. Se lasă la înăbușit sub capac. Este adaugat bulionul, sunt puse semințele de mărar alături de o linguriță de cimbru uscat. Se “sting” legumele cu apă clocotită, sunt apoi adugați cartofii tăiați bucățele și se lasă să clocotească la foc mic. Când totul este fiert, este adaugat borșul dat în prealabil în clocot. Se sărează după gust, este adăugat piperul și se pune verdeața. La final, se stinge focul și se acoperă oala. Se servește încă cald, o sugestie de servire este cu ardei iute și mămăligă.

Mănăstirile continuă să ne suprindă inclusiv din acest punct de vedere, reprezentând locuri unde sunt utilizate în mod deosebit produse naturale din propria gospodărie, pe baza unor rețete care au supraviețuit timpului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.