Ghiveci de legume (rețetă de post)

Una dintre rețetele culese din mănăstirile românești, mai ales cele din Muntenia, este cea a ghiveciului mănăstiresc pe care o prezentăm în continuare:

Ingrediente necesare:

  • 3 cartofi de dimensiune medie;
  • 2 mor­covi;
  • 2 ardei grași;
  • 1 dovlecel;
  • o jumătate de conopidă;
  • o jumătate de varză;
  • o mână de fasole verde;
  • 1 țelină;
  • 2 cepe;
  • 4 roșii de dimensiune medie;
  • 1 linguriță de pastă de tomate sau două linguri de bulion;
  • 1 lingură de pătrunjel tocat;
  • 2 linguri de ulei;
  • sare după gust.

Modul de preparare: legumele sunt spălate, sunt curățate de coajă (este vorba despre cartofi, țelină, morcovi și dovlecel), ulterioir sunt tăiate în cuburi de mici dimensiuni. Varza este tocată fideluță iar conopida este ruptă în buchețele. Fasolea verde și ardeii sunt tăiate în bucăți de aproximativ 2-3 cm. Cepele sunt curățate și călite într-un vas potrivit, în ulei încins, apoi sunt adaugate legumele, este pusă sarea și se va stinge cu apă și bulion sau pastă de tomate. Este luată cratița de pe foc, sunt adaugate roșiile care sunt tăiate cuburi și jumătate din cantitatea de verdeața tocată inițial și se introduce vasul în cuptor. Focul trebuie să fie potrivit. Resursa de timp necesară pentru cuptor este de o oră. Când este aproape gata se presară restul de pătrunjel.

Rețetele mănăstirești rămân în continuare la înălțime, fiind deosebit de apreciate în egală măsură de pelerini (prin savurarea preparatelor) dar și a gospodinelor care le pun în aplicare acasă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.