Cine a fost cu adevărat Sanda Marin, cea mai cunoscută gospodină din România

Când spui Sanda Marin, gândul iți zboară automat la celebrele cărți de bucate care aveau scris acest nume pe copertă. Nu cred că există vreo bibliotecă care să nu fi avut măcar un exemplar dintr-o carte de bucate semnat Sanda Marin.

De-a lungul timpului au circulat numeroase zvonuri legate de personajul misterios Sanda Marin. Cel mai mediatizat zvon legat de identitatea sa viza faptul că ar fi fost bărbat. Nimic mai fals!

Și, totuși, cine a fost Sanda Marin și cum a devenit atât de celebră?

Nu a fost o simplă femeie , o soție gospodină pricepută la gătit. A fost o tânără cu o educație specială, născută într-o familie de intelectuali ieșeni, numele său real fiind Cecilia Maria Simionescu. Chiar dacă a fost trimisă la scoală la un pension din Dresda, chiar dacă a studiat pianul la Paris și vorbea fluent trei limbi străine: engleza, franceza și germana, gătitul a rămas marea sa pasiune.

A fost căsătorită cu un doctor în chimie, Mihai Zapan și chiar dacă ar fi putut urma la randu-i o carieră academică, a preferat să facă din gătit o artă și să își concentreze întreaga atenție spre acest domeniu.

A fost total nemulțumită de oferta slabă din librării privind cărțile de bucate , așa că s-a hotărât să scrie propria carte. Pentru că frica de eșec a fost foarte mare și-a ales un pseudonim: Sanda Marin. Prima ediție a apărut în 1936 și avea aproximativ 10.000 de rețete din bucătăria românească sau a altor popoare.

Cartea s-a bucurat de un uriaș succes, astfel că a fost reeditată în 1954, însă, din cauza cenzurii a fost redus numărul de rețete la doar 850. Tot din cauza cenzurii, unele rețete au suferit și anumite modificări, fiind simplificate, redenumite sau eliminate total, fiind considerate „prea burgheze”. Câteva exemple: sosul Beschamel a devenit sos alb, iar tortul Napoleon a decăzut la rangul de tort marmorat. Pentru că poporul român trăia sub regimul auster impus de comuniști, găina a fost și ea înlocuită cu jumătăți de pui.

Eu am în bibliotecă această carte. Am comandat-o de aici

Legat de zvonul că cea mai apreciată gospodină a țării ar fi fost, în realitate, bărbat, fină sa, Irina Patruslis a explicat:

„Este un mit pe care mă bucur că am ocazia să-l demontez, pentru că de câţiva ani circulă zvonul că Sanda Marin ar fi fost bărbat. Nu știu cine a inventat treaba asta, dar şi în ziua de azi sunt mulţi oameni care m-au contrazis până în momentul în care le-am spus adevărul în faţă. O chema Simionescu, ca fată, tatăl ei era, în afară de Academia Româna, şi director la Cartea Românească. Era un mare magazin, în afară de partea de librărie, dar avea, după cum se vede şi în carţile ei, o secţie de menaj, la unul dintre etaje. Dar fiind un om foarte renumit în cercurile ştiinţifice, ea nu a vrut să apară cu numele ei. S-a gândit că îl face pe tatăl ei de râs. Asta i-a fost teamă. Și atunci a ales un nume la întâmplare, un nume românesc”

Dar ceea ce este cel mai important este că lucrarea Sandei Marin a rezistat trecerii timpului, comuniștilor, cenzurii, bârfelor și a rămas un etalon pentru orice dorește să învețe să gătească.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.