Chifle cu ierburi aromatice- preparat ușor de tolerat în afecțiunile hepatice
Chiflele cu ierburi aromatice reprezintă un preparat savuros, aromat și, foarte important- ușor de tolerat în cazul cirozei hepatice, a steatozei hepatice (ficat mărit și gras).
Pot să fie consumate sub formă de garnitura pentru diferite tipuri de mâncare principale sau ca o gustare între mese. Această rețetă este suficientă pentru un număr de 12 portii.
Ingrediente necesare:
- 240 grame făină cu agent de creștere;
- 1 linguriță de praf de copt;
- 60 unt cu un conținut redus de grăsime;
- 1 lingură de zahăr;
- 1 lingură de pătrunjel tocat mărunt;
- 1 lingură de ceapă verde, mărunțită;
- 1 lingură de rozmarin tocat;
- 1 ou, bătut bine;
- 125 ml lapte degresat.
Modalitatea de preparare:
Cuptorul este încălzit inițial până la 210 grade Celsius. Se tapetează o tavă de copt cu o hârtie de pergament. Se amestecă făina și praful de copt într-un bol, se adaugă untul și, folosind degetele, se frământă până când compoziția ia forma unui pesmet cu o constituție fină. Se încorporează apoi în aluat zaharul, patrunjelul și rozmarinul. Se adaugă oul batut și laptele. Se frământă foarte bine coca.
Aluatul este întins pe o suprafață presată cu o cantitate mică de faină, utilizând un sucitor. Se rulează aluatul sub forma unui cilindru și se taie din loc în loc în forme rotunde. Se așează chiflele într-o tavă de copt și se glazurează cu lingura de lapte. Se coace timp de 15-20 de minute, până când capătă o culoare aurie. Se verifică cu o scobitoare dacă interiorul este bine copt. Se lasă chiflele la răcit pe un grătar, pentru aproximativ o jumătate de oră.
Câteva suplimente alimentare pentru întretinerea ficatului nu strică, sau o cură de dezintoxicare naturală a organismului.