Alegerea și coacerea vinetelor
În primul rând vinetele trebuie să fie proaspete, să aibă o tentă strălucitoare, să fie cât mai ferme la atingere, să aibă o pieliță netedă și să nu prezinte imperfecțiuni. În aceeași ordine de idei, la cumpărare, trebuie să fim atenți la codița lor, aceasta trebuie să fie verde, asta înseamnă că acestea au fost culese de curând.
- Alegerea vinetelor mai ușoare, pentru că acestea au mai puține semințe;
- Tabla sau grătarul trebuie să fie bine încinse înainte de punerea vinetelor;
- Dacă sunt coapte pe tavă, se recomandă să fie înțepate pe toată suprafața pentru a elibera presiunea din interiorul vinetelor;
- Se poate spune că sunt gata dacă devin moi atunci când sunt presate cu o lingură din lemn;
- Pentru o curățare mai ușoară, se recomandă ca, după ce au fost luate de tavă, să fie puse într-un vas la răcit.
În prelucrarea vinetelor, se recomandă să nu se utilizeze instrumente din inox. Acestea vor accentua gustul amar dat de solanină- substanță , substanta toxica care se regaseste in vanata cruda.