Cum să repari o maioneză ”tăiată”
Cum recunoaștem o maioneză care s-a ”tăiat”? În primul rând nu mai are o constituție cremoasă, prezentând mici picături în ea, în timp ce uleiul poate fi observat sub forma unor biluțe.
Principala cauză a ”tăierii maionezii” este nelegarea ingredientelor.
Pentru a nu se irosi, o maioneză tăiată poate fi reparată prin următoarele metode:
- Se adaugă apă fierbinte: mai exact, două linguri care sunt puse în compoziție, având ca principal rol, o restabilire a raportului din cadrul ingredientelor; în egală măsură căldura apei permite maionezei sa-și revină; se amestecă foarte bine până la formarea compozitiei corecte;
- Adăugarea unui gălbenuș de ou: gălbenușul de ou este bătut într-un castron, se adaugă și un vârf de cuțit de sare; se adaugă apoi treptat peste maioneza ”tăiată” și amestecă permanent;
- Utilizarea muștarului: se adaugă o lingură de muștar de masă pentru fiecare 3 gălbenușuri utilizate; suplimentar se pune și o linguriță de zeamă de lămâie; se amestecă toată compoziția până se ajunge la consistenta dorită;
- Zeamă de lămâie: se adaugă treptat zeama de lămâie, se amestecă rapid și permanent până se atinge compoziția optimă;
- Sare: se adaugă un praf de sare și se amestecă; mare atenție la gust, dacă ați sărat inițial compoziția.
O soluție este și realizarea unei alte maioneze în care să fie utilizată cea ”tăiată”. Se face o altă maioneză utilizând un singur ou încorporându-se maioneza stricată în cea bună, într-un colț, amestecând foarte bine până se termină toată maioneza taiată.