Pâine cu maia de casă. Truc: cum se obține o maia naturală.
Nimic nu miroase mai bine decât o pâine de casă proaspăt scoasă din cuptor. Indiferent de anotimp, aceasta va fi la fel de apreciată. Poate fi servită ca atare, dar și alături de mâncăruri tradiționale precum salata de vinete, ciorba acră, ostropelul de pasăre ori gulașul.
Timp de preparare: 6 ore.
Ingrediente:
- 150 g maia;
- 250 ml apă călduță;
- 25 ml ulei de măsline;
- 500 g Făină 650 Raftul Bunicii;
- 10 g sare de masă;
- susan, pentru ornare.
Ingrediente pentru maia:
- 500 g de Făină 650 Raftul Bunicii;
- apă caldă.
Mod de preparare:
Pentru a putea face pâine cu maia, trebuie să ai maiaua pregătită. Va dura cel puțin o săptămână să faci o maia de calitate, așa că trebuie să o pregătești din timp. În prima zi, pune 60 g de făină cu 60 ml de apă caldă într-un borcan încăpător. Amestecă bine cu o furculiță, apoi acoperă cu un capac și lasă borcanul într-un loc călduros timp de 24 de ore.
După ce trec primele 24 de ore, verifică maiaua. Este posibil să apară unele bule la suprafață – este un semn bun, nu te îngrijora. Lasă borcanul în același loc călduros, până în cea de-a treia zi, când îl vei deschide și vei scoate jumătate din compoziție. În borcan vor rămâne 60 g de maia, peste care vei adăuga încă 60 g de făină și 60 ml de apă caldă. Amestecă cu o furculiță până când se omogenizează din nou compoziția, apoi acoperă iar borcanul și mai lasă-l 24 de ore. În acest moment, va căpăta textura compoziției de clătite.
În zilele 4,5,6, la aproximativ aceeași oră, vei scoate jumătate din compoziție din borcan, după care vei completa cu câte 60 g de făină și 60 ml de apă caldă. Pe măsură ce maiaua va fermenta, își va mări volumul și vor apărea tot mai multe bule la suprafață.
În cea de-a 7-a zi, maiaua își va fi dublat deja volumul și va avea o textură de burete, fiind plină de bule. Mirosul va rămâne acrișor, însă nu va mai fi neplăcut. Dacă maiaua are textura și mirosul descrise, înseamnă că poate fi folosită. Dacă nu, înseamnă că nu a avut condițiile necesare fermentării și va trebui să continui hrănirea ei pentru câteva zile în plus. Ai răbdare. Când este gata, transferă maiaua într-un borcan curat, cu închidere ermetică, și ține-o la frigider. Vei obține aproximativ 250 g de maia.
Acum că maiaua este gata, te poți apuca de făcut pâinea. Suflecă-ți mânecile, ia un bol încăpător și amestecă în el 150 g de maia, apa caldă, dar și uleiul de măsline. Folosindu-ți mâinile, încorporează făina și nu uita să pui și un praf de sare, pentru gust. Aluatul frământat va avea o textură uscată; acoperă bolul cu folie din plastic, dar și cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se odihnească măcar o jumătate de ceas.
După ce aluatul s-a odihnit, frământă-l ușor preț de 1 minut, acoperă iar bolul cu folie din plastic și lasă-l la crescut într-un loc călduros, timp de cel puțin 3 ore.
Aluatul crescut își va mări volumul – scoate-l pe masa de lucru acoperită cu făină și frământă-l ușor câteva minute, apoi modelează pâinea după bunul plac. Mai lasă la crescut până la o oră.
Preîncălzește cuptorul la 220℃ și acoperă o tavă cu hârtie de copt. Modelează iar aluatul în forma dorită, apoi acoperă pâinea cu susan. Crestează cu lama cuțitului suprafața pâinii în formă de cruce, așa cum făceau bunicile noastre. Mută pâinea în tavă și așaz-o la jumătatea cuptorului deja încălzit. Setează temperatura la 190℃ și coace-o în jur de o oră – timpul de coacere diferă de la un cuptor la altul. Înainte de a o servi, lasă pâinea cu maia să se odihnească și să se răcorească măcar o oră, altfel va avea o textură elastică, deloc plăcută.
Servește pâinea cu maia proaspătă, în compania celor dragi, alături de alte bunătăți pregătite cu drag acasă – poftă bună!