Piftia de porc: o rețetă care garantează succesul preparatului
Rețetele de piftie de porc diferă de la o zonă a țării la alta, fiecare gospodină are propriile tabieturi în pregătirea acesteia. În general piftia de porc, sau răcitura-cum i se spune în anumite zone, se face din picioare și urechi de porc și mirodenii pentru gust.
Ingrediente necesare:
- 500 g carne de porc – pulpă superioară;
- 500 g picioare de porc;
- 1 kg cap de porc;
- 2 morcovi mari;
- 1 rădăcină păstârnac;
- 1 ceapă;
- 1 lingură sare;
- 1 lingură de piper-boabe;
- 1 căpățână mică de usturoi – pisat;
- Pentru decor: 2 ouă fierte (tari) – se va folosi numai albușul.
Modalitatea de preparare:
Pârlim la flacăra de la aragaz picioarele și capul de porc, apoi le radem cu lama cuțitului, le frecăm bine cu mălai și le spălăm.
Rasolul de porc și urechile curățate bine se pun într-un vas mare cu apă și sare la fiert la foc mic. După ce scoatem spuma de câte ori este nevoie să punem oțetul și zarzavatul și continuăm fierberea la foc mic până se desprinde carnea de pe oase.
Dezosăm carnea, o tăiem și realizăm diverse decoruri din albușul de ou și morcovul fiert. Le punem în castronele.
Strecurăm supa, punem usturoiul pisat și verificăm dacă se coagulează introducând o lingură de zeamă în frigider pentru 15-20 minute. Dacă vi se pare că nu este suficient de coagulată mai adăugăm 2 foi de gelatină, dar vă garantez că nu avem nevoie de aceasta. Umplem castroanele cu zeamă și le punem la frigider. Se servesc începând cu a doua zi.
Vă doresc poftă bună, și să vă bucurați din plin de savoarea preparatelor de la Bucătarul Trăsnit!