Rețetă cu iz mediteranean: ardei copți cu sardele și măsline
Vă prezint astăzi o rețetă în care se folosesc ingrediente din bucătăria tradițională românească, dar și din bucătăria Europei Sudice, iar rezultatul va fi cu siguranță unul apreciat.
Gradul de complexitate este unul redus.
Timpul necesar pentru prepararea rețetei este de o oră.
Ingrediente necesare:
- 6 ardei capia;
- 2 căței de usturoi;
- 10 buc. file sardele în ulei;
- Măsline negre fără sâmburi (30 buc.);
- 3 linguri de untdelemn;
- Rozmarin (un sfert de linguriță);
- Sare, piper.
Modalitatea de preparare:
Ardeii bine spălați se pun la copt pe o tavă de metal sau pe plită. Când ardeii sunt copți, se pun într-un vas, se presară cu sare și se lasă acoperiți pentru 10 minute (pielița se va curăța mai usor). Se curăță de pieliță, se taie în jumătăți și se îndepartează semințele. Se curăță și se zobește usturoiul. Se unge fundul unui vas rezistent la foc cu untdelemn, se aștern jumătățile de ardei copți, unele lângă altele. Se presară cu piper și sare, peste ardei se așează fileurile de sardele și măslinele tăiate în jumătăți. Deasupra se presară usturoiul zobit și rozmarinul, se mai adaugă puțina sare și piper (nu prea multă să nu iasă prea condimentat sau sărat). Tot conținutul vasului se stropește cu untdelemn și se bagă 10 minute la cuptor (cuptorul fiind gata încins).
Cu destul de multe condimente acest preparat reprezintă un joc al gustului, iar cei care-l savurează descoperă un pic din bucătăria mediteraneană.