Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă unui restaurant
Știm cu toții că stelele Michelin sunt o distincție la care visează orice patron de restaurant sau bucătar. Cum se obțin , însă, acestea și care este istoria lor? Afli din acest articol!
În primul rând, trebuie spus că stelele Michelin sunt o garanție a celui mai înalt standard de calitate în lumea restaurantelor. Iar chefi din întreaga lume muncesc o viață pentru a obține o astfel de distincție. Apoi, după ce o obțin, munca lor nu se oprește aici. Trebuie să muncească în continuare pentru a nu o pierde. Da, stelele Michelin se pot și pierde!
Ghidul Michelin a influențat destinul unor mari bucătari și restaurante timp de mai mult de un secol . Cine primește măcar o stea Michelin devine mai cunoscut, mai respectat și automat va avea și mai mulți clienți. Există, însă, și cealaltă față a monedei. Ați auzit de celebrul Gordon Ramsey? Sigur că ați auzit. Acesta a plâns în hohote atunci când cei de la Michelin au retras stelele restaurantului său din New York. Declarația lui a fost aceea că e că și cum ți-ai pierde iubita/ul.
Probabil v-ați gândit că este o coincidență de nume cu faimoasa companie franceză de cauciucuri, cu același nume. Nu, nu este o coincidență, ba mai mult, frații André și Édouard Michelin sunt cei de la care a început totul. Cum?
Aceștia au venit cu ideea de a publica un ghid prin care să încurajeze călătoriile cu mașina în Franța. Ghidul a fost publicat în 1900 și era distribuit gratuit. Conținea hărți, sfaturi despre cum să schimbi un cauciuc, dar și recomandări de cazare, restaurante și stații de carburant. Cei doi frați sperau că prin promovarea tuturor acestor destinații, tot mai mulți oameni își vor cumpăra o mașină. Și, inclusiv, anvelope (Michelin, desigur).
1926 este anul când au apărut stelele Michelin. Atunci, fondatorii ghidului au început să trimită prin restaurante recenzori anonimi. Când ar putea să apară în restaurant sau cine sunt nu știe nimeni cu exactitate (se pare că nici propriile familii nu cunosc acest aspect!) Acești recenzori anonimi sunt pasionați de mâncare, au o memorie gustativă foarte buna și pot face comparații intre preparate. Recenziile făcute de oaspeții obișnuiți nu se iau în calcul.
Stelele Michelin reprezintă excelența în bucătărie, mâncare fără cusur și o experiență culinară deosebită. Criteriile stabilite din 1936 iau în calcul doar mâncarea din farfurie și nimic altceva. Criteriile se referă la: calitatea ingredientelor, măiestria și tehnica bucătarului, creativitatea lui, raportul calitate-preț și respectarea standardelor culinare. Însă, lucrurile nu sunt deloc clare, nimeni nu poate spune cu precizie tot ce este nevoie pentru a obține acest calificativ atât de important.
Contează ca inspectorul să fie așezat repede la masă, să fie servit cu atenție și încântat de preparate. Ospătarii trebuie să acorde atenție chiar și celor mai mici detalii și bucătăria să fie lună! De asemenea, se pare că preparatele cu influențe franțuzeșți sunt cotate mai bine.
Pentru a intra pe „radarul” Michelin, un restaurant trebuie să aibă o reputație foarte bună (atât în rândul bloggerilor, cât și al site-urilor sau publicațiilor de specialitate). Odată ce i se acordă o stea Michelin, automat localul primește mai multă atenție și mai mulți oaspeți. Dar și presiunea este mai mare! Iar pentru a mai câștiga încă o stea este nevoie de ani întregi de muncă.
De ce în România nu există restaurante cu stele Michelin?
Din păcate, ca să mâncăm la un restaurant cu stele Michelin, fie chiar și una, trebuie să călătorim în străinătate. În România nu există încă un restaurant clasificat, cu stele Michelin, pentru că criteriile de selectare sunt foarte stricte. Ingredientele trebuie să fie de proveniență locală, de cea mai bună calitate, disponibile tot timpul anului. Vesela are un rol important, pentru că este factorul esențial al modului de prezentare. Meniul într-un restaurant cu stele Michelin este format din doar câteva tipuri de preparate pentru fiecare categorie, accentul fiind pus nu pe diversitate, ci pe gust și rafinamentul prezentării. Nu în ultimul rând, clientul trebuie să fie dispus să plătească un preț mai mare pentru o porție nu tocmai generoasă. Aceasta pentru că ideea unui restaurant cu stele Michelin nu este să sature clientul cu o porție cu vârf de mâncare la preț redus, ci să ofere o experiență culinară specială.
CUM SE CLASIFICĂ STELELE MICHELIN
la început , Ghidul Michelin acorda o singură stea, pentru ca apoi, în 1931, să apară și ierarhia de 1, 2 și 3 stele.
O stea: un restaurant la care merită să te opreșți în călătoria ta, foarte bun pentru categoria din care face parte, cu o bucătărie în care preparatele sunt gătite la standarde înalte, în mod constant.
Două stele: un restaurant pentru care merită să faci un ocol, cu o bucătărie excelentă și preparate create cu măiestrie și atenție, de o calitate excepțională.
Trei stele: un restaurant pentru care merită să faci o călătorie în sine, cu o bucătărie excepțională, un loc în care oaspeții mănâncă extrem de bine. Preparate speciale, deosebite, la care se folosesc ingrediente de top. Totul la superlativ!
Nu a durat mult timp până că Michelin să devină un sistem de referință în întreagă lume. În 2005 a fost publicat primul ghid pentru Statele Unite, concentrat pe New York, în 2007 a apărut primul ghid pentru Tokyo, Japonia, iar în 2012 ghidul Michelin puncta 23 de țări de pe 3 continente, cu peste 45.000 de adrese de restaurante.
Paul Bocuse, cel care a introdus „la nouvelle cuisine” în Franța și cel care premiază an de an cei mai buni bucătari din lume, a spus despre ghidul Michelin că este „singurul ghid care contează”, iar frenezia care apare în perioada publicării acestuia este comparata cu cea a decernării premiilor Oscar.
Desi pasiunea pentru mâncare a plecat din Franța, cele mai multe stele Michelin le deține în prezent Tokyo, Japonia. Pe locul 2 este Parisul, pe locul 3 Kyoto, pe locul 4 New York, iar pe locul 5 Honk Kong.
Romania nu este pe lista, însă pentru cine își dorește să încerce o experiență de stele Michelin, Budapesta, Milano, Bruxelles, Paris sau Atena sunt cele mai apropiate destinații.
CURIOZITĂȚI DESPRE STELELE MICHELIN
- Așa cum scriam mai sus, stelele Michelin pot fi și ridicate daca restaurantul nu mai este la nivelul lor
- Bray, UK este un sătuc cu mai puțin de 8.500 locuitori, însă are un număr de restaurante cu 3 stele Michelin cât Chicago și Roma la un loc.
- Japonia are cele mai multe restaurante de 3 stele Michelin