Pere fierte în vin

Pere fierte in vin reprezinta un desert traditional francez. Este perfect pentru perioada sarbatorilor de iarna pentru o masa de Craciun in familie.
Resursa de timp necesară: 50 minute.
Timp alocat fierberii efective: 1 oră și 40 minute.
Grad de dificultate: redus.
Ingrediente necesare:
- 8 pere tari;
- 1 sticlă de vin alb demisec;
- 1 sticlă de vin roșu demisec;
- 300 g zahăr;
- 2-3 cuișoare;
- 1/4 baton de vanilie;
- 1 baton scorțișoară;
- 1 steluță de anason;
- Frișcă, mascarpone sau biscuiți pentru ornat.
Modalitatea de preparare:
- Perele se spală, se curăță de coajă, iar cu grijă se scot, pe la moț, semințele și cojile din interior;
- Se pregătesc două cratițe adânci de 10 cm și înguste cât să intre, fix, 4 pere;
- Se așează câte 4 pere în fiecare cratiță și se toarnă vinul, separat, în fiecare;
- Se adaugă câte 150 grame de zahăr și condimentele separat, scorțișoara și ansonul stelat la vinul roșu, iar vanilia și cuișoarele în cel alb;
- Se fierb perele până sunt pătrunse, se scot, lichidul este lăsat să fiarbă până la consistența unui sirop de fructe;
- Se servesc câte două jumătăți de pară la fiecare persoană, cu sos separat la fiecare tip de pară (alb sau roșu);
- Se ornează cu frișcă, mascarpone sau biscuiți, după preferință.

Desertul poate fi servit cu sos de ciocolata, cu inghetata de vanile sau crema mascarpone.