CUM SE AȘAZĂ CORECT TACÂMURILE PE MASĂ
Dragi bucatarasi trăsniți, vă prezint în acest articol un nou episod legat de codul bunelor maniere la masă.
Astăzi vă vorbesc despre modul corect de așezare a tacâmurilor la masă.
Nu contează dacă este vorba despre o masă în familie sau ai invitați, tacâmurile se așază la fel. Ceea ce diferă este doar numărul farfuriilor, al tacâmurilor sau al paharelor, ținând cont de felurile de mâncare servite.
Când ne referim la mesele de zi cu zi, nu trebuie să punem neapărat și farfuria de serviciu sub cea principală.
Cum arată, totuși, o masă festivă?
Farfuria pentru primul fel o așezăm deasupra farfuriei de serviciu, iar pe ea așezăm un șervețel frumos împăturit.
Feliile de pâine le punem în 2-3 coșulețe speciale pe care le repartizăm simetric, iar fiecare invitat trebuie să aba o farfurie pentru pâine , dar și un cuțit pentru unt care se vor pune în stânga.
Furculiţele vor sta în stânga farfuriei, întotdeauna cu dinţii în sus.
Foarte important, cuțitele se vor așeza cu partea tăioasă spre farfurie
Niciodată să nu așezi mai mult de trei cuțite și trei furculițe la o masă.
Dacă nu este loc suficient pe masă, linguriţele de tort sau pentru fructe, vor fi aranjate pe un bufet, pentru a fi la îndemână. În cazul în care este loc pe masă se vor poziționa în partea de sus a farfuriei. În funcție de desert, putem avea lingură sau linguriță, ori cuțit și furculiță.
Paharele se iau de la stânga la dreapta: pentru apă, vin alb, vin roşu, pentru ţuică sau orice altă băutură tare. Ceaşca de cafea se poate pune în dreapta şi în josul paharelor.
Paharele nu este obligatoriu să fie puse în linie dreaptă. Dintre toate paharele menționate vor fi prezente numai cele potrivite băuturilor servite. De obicei este nevoie de un pahar pentru apă şi unul pentru vin, alb sau roșu.
Atât pentru acest episod. Fiți pe fază, urmează și altele!