Prăjitură fondantă cu ciocolată
Dragi bucatarasi trasniti, astazi va propun sa incercati un desert economic si delicios obtinut din numai putine ingrediente si la indemana oricui.
Ingrediente utilizate:
- 200 gr ciocolată neagră (55% cacao);
- 100 gr unt (80% grăsime);
- 60 gr făină albă (tip 480 sau 000);
- 4 ouă;
- 100 gr zahăr tos fin (puneți și un plic de zahăr vanilat).
Modalitatea de preparare:
- Se topește ciocolata pe abur. Când e topită se adaugă în 3-4 tranșe untul tăiat cubulețe. Amestecați după fiecare tranșă să se topească untul. Luați vasul de pe abur;
- Într-un bol bateți bine albușurile până obțineți o spumă moale care nu stă pe tel. Începeți să adăugați zahărul, turnându-l încet pe margine. Continuați să bateți spuma dupa ce ați terminat tot zahărul (încă 1-2 minute), până aceasta stă pe tel. Va fi o spumă densă și lucioasă;
- Peste ciocolata topită adăugați faina și amestecați. Adăugați apoi câte un galbenuș pe rând, amestecând bine cu telul dupa fiecare;
- Adăugați spuma de albușuri în trei tranșe, amestecând ușor după fiecare cu telul sau o paletă de patiserie. Aluatul rezultat va fi moale ca o lavă, aproape că se autonivelează singur;
- Turnați încet aluatul într-o tavă rotundă de 23 cm diametru (preferabil cu pereți detasabili);
- Coaceți prajitura la 180C timp de 18-20 minute (verificați în centru cu o scobitoare, să iasă curată, eventual doar cu fărâmituri de prăjitură);
- Lăsați 10 minute să se răcorească și apoi treceți cu un cuțit pe margine să desprindeți prăjitura de pereții tăvii. Scoateți prăjitura din formă și pudrați cu puțin zahăr pudra dacă doriți. E bună și călduța, dar o prefer după ce se răcește și stă câteva ore.
Puteti sa combinati prajitura cu inghetata sau frisca sau sa o consumati langa un pahar de lapte cald sau ceai fierbinte.