Cum se păstrează pâinea proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp
Dragi bucatarasi trăsniți, sunt convins că și vouă vi se întâmplă să cumpărați pâine și să nu o consumați pe toată, iar aceasta să se strice. Pentru o durată mai mare de valabilitate este necesar să depozităm pâinea într-un mod anume. Vă prezint mai jos ce trebuie să faceți:
Mucegăirea pâinii este cauzată de o depozitare incorectă. Reamintesc faptul că pâinea este unul dintre cele mai populare alimente din România, iar peste 100 de kilograme sunt consumate în fiecare casă în fiecare an.
Problemele legate de mucegăire încep să apară de cele mai multe ori la câteva zile de la cumpărare. Motivul? Umezeala din pâine
Putem totuși să menținem până la 9 zile o pâine comestibilă printr-o depozitare corectă.
Poate și voi ați încercat diverse metode: păstrarea pâinii în pungi de hârtie, în cutii pentru pâine cumpărate din comerț sau chiar păstrarea în frigider. Depozitata astfel împiedică evaporarea umezelii reziduale din pâine . În astfel de situații pâinea rezistă maxim 3-5 zile.
O perioadă de valabilitate de până la 7 zile o putem obține dacă depozităm pâinea în pungile de hârtie specială pe care le găsim în supermarketuri sau brutării. Același efect îl obținem și în cazul unei cutii metalice.
Cea mai buna soluție indicată de către experții în produse de brutărie și panificație este păstrarea pâinii în cutii de piatră sau lut. Explicația este aceea că porii acestor vase, absorb umezeala și o redau mai tărziu pâinii. Acest lucru menține pâinea proaspătă mult timp și împiedică formarea mucegaiului. În funcție de tip, pâinea poate fi păstrată până la 9 zile.
Este foarte bine de știut acest aspect deoarece puteți economisi bani și evitați să aruncați produsele din pâine înainte că acestea să fie consumate.
Desigur pentru a evita aruncarea pâinii, puteți să o uscați, iar mai apoi să o transformați în pesmet sau puteți să realizați chiftele din carne și cu siguranță veți folosi și acolo câteva felii de pâine. O alta rețetă ar fi cea de frigănele.
Este extrem de important să evităm irosirea și aruncarea produselor alimentare, mulți oameni din diverse părți ale lumii nu au suficiente resurse și în acest fel apare foametea!