Piept de rață cu sos de portocale
Dragi bucatarasi trasniti, va propun un fel de mancare exotic cu gust rafinat care se gaseste in meniurile restaurantelor elegante, si anume piept de rata cu sos de portocale.
Ingrediente necesare:
- 2 bucăți piept de rață (cu piele);
- sare, piper (negru sau verde).
Sos de portocale:
- 100 gr sos de tip ”demi- glace” (preferabil de rață, dar eu am folosit de vită);
- 1 lingură oțet de vin alb;
- 2 lingurițe lichior de portocale;
- 1 linguriță amidon;
- sucul de la 1 portocală (cca 60 ml);
- sare
Modalitatea de preparare:
- Se scoate pieptul din frigider. Se crestează pielea în romburi având grijă să tăiați doar stratul de grăsime de sub piele, nu și carnea. Sărați pieptul din belsug dar numai pe partea cu carnea. Nu sărați partea cu pielea. Lăsați pieptul să stea la temperatura camerei timp de 1 oră, cu pielea în jos;
- Puneți o tigaie teflonată pe foc mic;
- Stergeți pieptul cu șervețele de bucătărie ca să fie cât mai uscat. Sărați acum pieptul și pe partea cu pielea. Presărați piper pe ambele părți;
- Așezați pieptul în tigaia caldă (nu fierbinte!) cu pielea în jos. Lăsați să se prăjească la foc mic până vedeți că începe să se topească grăsimea sub el. Atunci dați focul la mediu și prăjiti pieptul până devine rumen și crocant (cca 5 minute);
- Întoarceți pieptul pe cealaltă parte și prăjiți încă 2-3 minute;
- Transferați tigaia în cuptorul preîncălzit la 200C și lăsați să se coacă timp de 6 minute (în sânge; 55C temperatura internă), 10 minute (mediu; 65C temperatura internă) sau 12 minute (bine făcut; 75C temperatura internă);
- Scoateți pieptul pe o farfurie (cu pielea în sus) și lăsați să stea 5 minute;
- Pregătiți sosul:- din tigaia în care ați prăjit pieptul scurgeți mare parte din grăsime (să vă rămână doar 2-3 linguri); – adăugați demi-glace, oțetul și lichiorul; aduceți la fierbere și fierbeti timp de 1 minut.- dați focul la mic și adăugați amidonul dizolvat într-o lingură de apă rece. Fierbeți amestecând tot timpul până sosul devine vâscos;- adăugați sucul de portocale și fierbeți încă 2-3 minute la foc mediu până sosul devine siropos;- strecurați sosul printr-o sită fină (cea de ceai am folosit-o eu)- dregeți sosul de sare;
- Pieptul se servește întreg (cu pielea în sus pe farfurie) sau feliat. Se așează sos pe farfurie și deasupra se așează pieptul (întreg sau felii). Se decorează cu felii subțiri de portocala. Garnitura: piure de cartofi cu unt.
Un fel de mancare delicioasa, se potriveste bine cu un pahar de vin rosusi sec.
Vă doresc poftă bună!