Spanac și cartofi sote
Un preparat din bucătăria croată, mai exact, este vorba despre o garnitură pentru orice este prăjit sau preparat la grătar.
Ingrediente utilizate:
- 500 gr spanac proaspăt (sau frunze de sfeclă);
- 3 cartofi;
- 3 căței usturoi;
- 50 ml ulei de măsline extravirgin (de calitate);
- sare, piper.
Modalitatea de preparare:
- Într-o oală se pune multă apă la fiert cu sare. Se adaugă cartofii (curățați și tăiați cuburi) și se fierb până sunt făcuți total;
- Se adaugă spanacul (curățat și spălat) și se lasă încă 2-3 minute la fiert;
- În acest timp curățați un cățel de usturoi și pisați-l în mojar până devine pasta. Adăugați în fir subțire ulei de măsline (cam 20 ml) până obțineți o “maioneză” de usturoi;
- Într-o tigaie largă turnați restul de ulei (uleiul trebuie să acopere fundul tigăii într-o peliculă subțire) și adăugați restul de usturoi tăiat felii subțiri. Încălziți uleiul la foc foarte mic până începe să miroasă usturoiul;
- Scurgeți spanacul și cartofii de apă și puneți-i în tigaie. Condimentați cu sare și piper după gust;
- Sotați legumele la foc mare pentru 5 minute, amestecând des. Cu dosul lingurii sfărâmați jumătate din cartofi. Cartofii sfărâmați se vor amesteca cu uleiul de măsline și vor da cremozitate mâncării;
- Gustați mâncarea și adăugați mujdei de usturoi (cel preparat la pasul 3) după gust. Eu am pus câte o linguriță pe rând până mi-a placut gustul (am pus 2 lingurițe). Amestecați și mai lăsați pe foc 2-3 minute.
Vă spun un secret…merge senzațional cu un vin chardonnay.