Midii în sos de vin și usturoi
Dragi bucătărași, vă dezvălui astăzi modalitatea mea preferată de a prepara midiile. Le recomand pentru o masă extravagantă alături de persoana cea mai specială 😀 Vă recomand să luați numai midii închise și chiar să le verificați cu nasul (trebuie să miroasă a apă de mare).
Ingrediente necesare:
- 1.5 kg midii;
- 2 linguri ulei măsline;
- 1 lingură bună de unt;
- 6 căței usturoi;
- 100 ml vin alb sec;
- 1/2 legătură de pătrunjel;
- 1-2 linguri suc de lămâie;
- sare, piper
Modalitatea de preparare:
- Se curăță midiile: se pun într-un vas cu apă rece. Alături se pune alt vas cu apă rece. Se ia fiecare midie și se curăță de “mustăți” trăgând de ele în partea opusa balamalei cochiliei; se curăță cochilia frecând-o energic cu un burețel de sârmă sub jet de apă. Depunerile calcaroase se curăță cu lama unui cuțit; se pune midia curățată în vasul cu apă curată. Atenție, dacă midia e deschisă, se aruncă!
Când toate midiile sunt curățate se mai clătesc în câteva ape. Se scurg bine de apă chiar înainte de a le găti; - Într-o tigaie largă se încinge uleiul și untul. Se adaugă 4 căței de usturoi striviți și se călesc scurt, doar până încep să miroasă. Se adaugă vinul și se aduce la fierbere;
- Se pun midiile în tigaie și se amestecă bine. Se acoperă cu capac și se lasă 5 minute. Se verifică dacă s-au deschis toate midiile în acest timp și dacă nu, se amestecă în ele, se pune iar capacul și se mai lasă maxim 5 minute;
- Se scot midiile cu o paletă cu găuri pe un platou încăpător;
- Sosul rămas în tavă fierbe la foc mare timp de 5 minute, cât să scadă un pic. Se adaugă usturoiul rămas strivit, pătrunjelul tocat fin și sucul de lămâie. Se condimentează cu sare și piper după gust;
- Se toarnă sosul peste midii;
Se servesc cu pâine proaspătă si felii de lamaie, alături de un pahar cu vin alb (cel pe care l-ați folosit la gătit). Dacă nu vreți să consumați multă pâine pentru a înmuia în sos, puteți folosi o cochilie pe post de lingură, cu care să beți sosul.