Dragi bucătărași trăsniți, se apropie Crăciunul, iar specific acestuia sunt cozonacii care nu lipsesc de pe masa creștinilor. Vă prezint o rețetă mai diferită de cozonac, de origine bavareză. Acesta este diferit prin prisma formei sale de trandafir.

INGREDIENTE UTILIZATE:

  • 400 g de făină
  •  2 ouă întregi
  •  zahăr vanilat
  • coajă de lămâie și portocală
  • esență de rom
  •  1 praf de sare
  •  110 ml lapte (un pahar mic)
  •  25 g de drojdie
  •  3 linguri de zahăr pentru lapte
  •  130 g unt
  •  6 linguri zahăr pentru unt
  •  10-12 linguri zahăr pentru caramel
  •  nucă tocata după preferință

MOD DE PREPARARE:

Caramelizăm cele 10-12 linguri de zahăr, pe care îl folosim la tapetat pereții și fundul undei cratițe.

Într-un castron punem ouăle, făina, zahărul vanilat, coaja de lămâie și de portocală, praful de sare, esența de rom.

Într-un alt recipiem încălzim puțin laptele, îl îndulcim cu cele 3 linguri de zahăr, punem drojdia pentru a se diolva și turnăm peste amestecul de ou cu făină și arome.

Începem să frământăm aproximativ 10-15 minute, întindem o foaie dreptunghiulară de aproximativ un cm grosime și ungem cu untul amestecat cu 6 linguri de zahăr. Presărăm nucă multă, sau după gustul fiecăruia și o presăm cu palma. Tăiem și rulăm 6-7 bucăți, le punem în picioare în cratița pe care am tapetat-o cu caramel.

Între rulouri lăsăm spațiu deoarece ele o să crească în timp ce o să stea la crescut o oră. Este recomandată o cratiță de 24 de cm diametru. Înainte de a băga la cuptor nu ungem cu nimic rulourile pentru că fața lor este cea de jos cu caramel.

Lăsăm la copt 30-35 de minute, la 180 de grade celsius.

Foarte important la acest cozonac este că trebuie să fie scos din cratiță imediat după scoaterea din cuptor, fierbinte. Dacă este lăsat la răcit, caramelul se întărește și nu mai poate să fie scos .

Dacă doriți o delicatesă mai rafinată pe masa de sărbători, cozonacul RosenKranz este răspunsul.

Mult succes la gătit!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.