COZONAC CU CREMĂ DE NUCĂ

Dragi bucătărași trăsniți, masa de Crăciun sau de orice sărbătoare nu este completă fără cozonac, așa că v-am pregătit o rețetă pentru cozonacul perfect cu cremă de nucă. Vă asigur că nu o să dați greș.

INGREDIENTE UTILIZATE:

  • esență de rom
  •  esență de vanilie
  •  350 g zahăr
  •  100 ml lapte
  •  10 lingurite de cacao
  •  500 g nucă măcinată
  •  coaja de la o lămâie și de la o portocală
  •  2 pliculete de zahăr vanilat
  •  1 linguriță sare
  •  8 lingură de ulei de floarea-soarelui
  •  1/2 litru lapte
  •  10 linguri zahăr
  •  50 g drojdie uscată
  •  6 ouă
  •  1 kg făină
  •  1-2 pliculete zahăr vanilat
  •  1 gălbenuș pentru uns

MOD DE PREPARARE:

Începem prin a lăsa 3-4 ore toate ingredientele la temperatura camerei.

Separăm ouăle și încălzim uleiul într-o tigaie, dar și laptele într-o cratiță. Laptele călduț îl amestecăm cu drojdia, zahărul și se lasă la dospit acoperit cu un șervețel sau un prosop. Într-un bol punem făina cernută , adăugăm gălbenușurile frecate cu sare, restul de zahăr, coaja de lămâie și de portocală, zahărul vanilat, albușurile pe care le-am bătut cu spumă și drojda dospită.

Amestecăm toate ingredientele până când obținem o cocă potrivită, nici prea moale, nici prea tare. Dacă este prea tare mai adăugăm lapte. După ce am obținut coca încorporăm uleiul pe care îl punem puțin câte puțin și frământăm timp de aproximativ 30 de minute să fim siguri că a întrat tot uleiul în cocă.

Între timp pregătim crema de nucă. Începem prin a măcina și coace nuca pe care o amestecăm ulterior cu zahărul și laptele fierbinte. Adăugăm 2-3 picături de rom, o esență de vanilie , coaja de lămâie și cacao. Amestecăm totul și lăsăm crema la temperatura camerei .

Ungem tăvile cu unt din abundență, împărțim coca în două părți și le întindem , le umplem cu crema de nucă și le rulăm. Le punem în tavă una lângă alta și mai lăsăm la crescut încă 20 de minute. Ungem cu gălbenuș și coacem la o temperatură constantă. Dacă aveți cuptor electric preîncălziți la 200 de grade, iar dacă este clasic 175 de grade este suficient.

Mai puteți altera ingredientele în funcție de gust și plăceri.

Aștept părerile despre această rețetă în comentarii.

Poftă bună !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.