PAPANAȘI FIERȚI ARDELENEȘTI
Dragi bucătărași trăsniți, vă prezint o rețetă de papanași specifică zonei Ardealului, și anume, papanași fierti. Spre deosebire de rețeta care se prepară in celelalte zone ale țării, in care papanașii se prăjesc, în Ardeal, aceștia se fierb.
INGREDIENTE UTILIZATE :
- 250 g brânză de vaci
- 100 g pesmet
- 50 g unt
- 50 g făină
- 30 g griș
- 30 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 ou
- 1 praf de sare
- dulceață și smântână pentru servit
MOD DE PREPARARE :
Untul îl punem într-un vas pe foc la topit, unde adăugăm pesmet și amestecăm până când pesmetul se închide la culoare și lăsăm să se răcească.
Brânza o punem într-un bol unde adăugăm grișul, făina, oul, zahărul vanilat, praful de sare și amestecăm cu mâna pentru a se încorpora toate ingredientele.
Formăm o bilă de aluat, o împărțim în două și așa facem cu toate până când obținem 16 bucăti cât se poate de egale. Toate biluțele le aplatizăm și punem papanașii la fiert cu sare până când se ridică la suprafață și îi mai lăsăm încă 8 minute.
Scoatem papanașii din apă, îi lăsăm la scurs îi tăvălim prin amestec de pesmet cu zahăr vanilat.
Servim cu smântână și dulceață de care dorim. Eu am ales de afine.
Poftă bună!