Sos de pătrunjel

Dragi bucatarasi trasniti, va propun o metoda de preparare a patrunjelui si anume , sub forma de sos. Acest sos cremos este ideal pentru fripturi, legume, paste, peste, marinade, bruschette. Iata modu de preparare:
Ingrediente utilizate:
- 1 legătură pătrunjel (50 gr cu tot cu cozi);
- 2 fire tarhon (cca 1 lingură tarhon tocat);
- 2 fire ceapă verde;
- 1 cățel de usturoi;
- coajă rasă de la 1 lămâie mică;
- 100 ml ulei;
- 2 linguri suc de lămâie;
- 1/2 lingură oțet de pe tarhon;
- sare, piper negru.
Modalitatea de preparare:
- Se spală și apoi se usucă foarte bine verdețurile, absorbindu-le cu servețele de hârtie să nu mai rămână apa pe ele. Dacă aveți timp le puteți lăsa să se zvânte. Se taie codițele de la legătura de pătrunjel și se iau frunzele de tarhon. Se toacă mărunt pătrunjelul și tarhonul;
- Se ia cam o jumătate din verdețurile tocate (ochiometric) și se pune în mojar. Se adaugă usturoiul, 1/4 linguriță sare și se râșnește piper negru. Se pisează cu pistilul până se obține o pasta. Această pastă va lega sosul;
- Se adaugă pastă peste verdețurile tocate, apoi se rade coaja de lămâie, se adaugă ceapă verde tocată și ea cât mai mărunt. Se amestecă;
- Se adaugă treptat ulei doar până verdețurile sunt legate. Se va folosi un ulei cu gust neutru (poate fi de măsline neutru, de sâmburi de struguri sau de floarea soarelui);
- Se adaugă sucul de lămâie și oțetul și să fie pe gustul vostru ca aciditate. Mutați sosul într-un vas cât mai strâmt (un borcan înalt), astfel încât să fie expus aerului cât mai puțin sos, să nu se oxideze.

Sosul trebuie lăsat să stea măcar 1 oră la temperatura camerei, să se macereze verdețurile și să se combine gusturile. Dacă stă câteva ore la temperatura camerei e și mai bine. Dacă vreți să-l păstrați până a doua zi trebuie pus în frigider.
Pofta buna!