Tort dobos: deliciul desertului cu 10 foi

Când vine vorba de deserturi clasice și sofisticate, tortul Dobos este cu siguranță unul dintre cele mai impresionante. Cu cele 10 foi crocante și un strat bogat de cremă de ciocolată, acest tort este un adevărat deliciu pentru papilele gustative. În acest articol, vom explora originile, rețeta tradițională și modul de preparare a celebrului tort Dobos. Să descoperim împreună tainele acestui desert deosebit.

Originile tortului dobos

Tortul Dobos își are rădăcinile în Ungaria secolului al XIX-lea. A fost creat de legendarul cofetar József C. Dobos în anul 1885, la Budapesta. Acest desert a fost prezentat publicului la Expoziția Milenară din Budapesta și a devenit rapid un succes internațional. Tortul Dobos a devenit atât de popular încât József C. Dobos a înființat propria sa cofetărie, unde puteți savura și astăzi acest deliciu unic.

Rețeta tradițională a tortului dobos

Pentru a pregăti un tort Dobos autentic, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

 • 10 foi subțiri de blat de tort
 • 200 de grame de ciocolată neagră
 • 150 de grame de unt
 • 150 de grame de zahăr
 • 6 ouă
 • 150 de grame de făină
 • 1 pachet de zahăr vanilat
 • 1 plic de praf de copt
 • O linguriță de extract de vanilie
 • Un praf de sare

Pentru cremă și decor, veți avea nevoie de:

 • 200 de grame de ciocolată neagră
 • 200 de grame de smântână pentru frișcă
 • 100 de grame de migdale sau nuci măcinate

Mod de preparare:

 1. Începeți prin a pregăti cele 10 foi subțiri de blat de tort. Acestea pot fi preparate individual sau achiziționate gata făcute.
 2. Pentru a pregăti crema, topiți ciocolata neagră și lăsați-o să se răcească. Într-un alt vas, amestecați untul și zahărul până când obțineți o compoziție omogenă.
 3. Adăugați ouăle unul câte unul în amestecul de unt și zahăr, amestecând bine după fiecare adăugare. Apoi, adăugați ciocolata topită și extractul de vanilie.
 4. Într-un bol separat, amestecați făina cu praful de copt și zahărul vanilat. Adăugați această amestec treptat în compoziția de unt și ciocolată, amestecând până la omogenizare.
 5. Puneți foile de blat de tort pe o tavă și împărțiți crema uniform între ele. Coaceți la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 10-12 minute sau până când foiile devin aurii și crocante.
 6. Pentru glazură, topiți ciocolata neagră și amestecați-o cu smântâna pentru frișcă. Lăsați să se răcească puțin.
 7. Acoperiți tortul cu glazură și presărați migdalele sau nucile măcinate deasupra.
 8. Lăsați tortul Dobos să se odihnească înainte de a-l tăia și savura.

Experimentați cu variantele tortului dobos

Deși rețeta tradițională a tortului Dobos este delicioasă, puteți să vă jucați cu diferite arome și ingrediente pentru a crea variante unice. De exemplu, puteți adăuga un strat subțire de caramel între foi pentru un gust extra dulce sau să folosiți ciocolată albă pentru glazură pentru o notă mai suavă.

Savurați Fiecare Bucată

Tortul Dobos este o capodoperă a cofetăriei și o experiență culinară pe care cu greu o veți uita. Cu cele 10 foi subțiri și crema de ciocolată bogată, acest desert este un tribut delicios bucătăriei ungare. Prepararea unui tort Dobos poate fi o provocare, dar rezultatul final merită efortul. Invitați prietenii și familia să vă bucurați împreună de această delicatesă și să creați amintiri dulci împreună.

Care este istoria tortului Dobos?

Tortul Dobos a fost creat de cofetarul József C. Dobos în 1885 la Budapesta, Ungaria. Acest desert a devenit celebru după ce a fost prezentat la Expoziția Milenară din Budapesta.

Cât de crocante trebuie să fie foiile de blat de tort?

Foiile de blat de tort trebuie să fie crocante, dar nu excesiv de tari. Ele ar trebui să aibă o textură fragedă și să se topească ușor în gură.

Pot adăuga alte arome în tortul Dobos?

Da, puteți experimenta cu arome adiționale în tortul Dobos. De exemplu, puteți adăuga extract de portocale sau lămâie în cremă pentru un gust mai proaspăt.

Cât timp se păstrează tortul Dobos proaspăt?

Tortul Dobos se păstrează proaspăt timp de 2-3 zile într-un recipient ermetic la temperatura camerei sau în frigider. Asigurați-vă că îl acoperiți pentru a preveni uscarea.

Cum pot decora tortul Dobos în mod creativ?

Puteți decora tortul Dobos în mod creativ folosind fulgi de ciocolată, fructe proaspete, sau puteți crea modele artistice cu ciocolată topită. Imaginația voastră este singura limită!

Vezi și:

Photo of author

Bargon

Lasă un comentariu