Prajitura rasturnata cu mere si budinca

Ce poate fi mai reconfortant decât o prajitura rasturnata cu mere si budinca, gata sa te încalzeasca în zilele reci de toamna sau iarna? Aceasta prajitura delicioasa aduce un amestec perfect de dulceata merelor caramelizate si cremozitatea budincii, toate intr-un aranjament minunat. Daca esti în cautarea unei retete care sa impresioneze la masa de pranz sau sa fie o delicatesa pentru un desert special, aceasta prajitura este alegerea perfecta.

Ingrediente pentru prajitura rasturnata cu mere si budinca

Pentru a pregati aceasta prajitura cu mere si budinca, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 4 mere mari, coapte si feliate subtire
  • 200g zahar granulat
  • 100g unt nesarat
  • 2 oua
  • 200ml lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 200g faina
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • Sare, pentru gust

Cum se prepara prajitura rasturnata cu mere si budinca

Aceasta prajitura rasturnata cu mere si budinca este surprinzator de usor de preparat, desi rezultatul final va arata spectaculos. Urmeaza acesti pasi simpli:

  1. Preincalzeste cuptorul la 180°C si unge o tava de copt rotunda cu unt.
  2. Topeste jumatate din cantitatea de zahar intr-o tigaie la foc mediu pana se caramelizaza. Adauga untul si amesteca pana se topeste complet.
  3. Transfera amestecul de zahar caramelizat si unt intr-o tava pregatita, astfel incat sa acopere baza tavei.
  4. Aseaza feliile de mere peste amestecul de caramel din tava.
  5. Intr-un bol mare, bate ouale cu zaharul ramas pana obtii o compozitie spumoasa. Adauga laptele, extractul de vanilie si amesteca bine.
  6. Incorporeaza faina, budinca de vanilie, praful de copt si o pizca de sare in amestecul lichid. Amesteca pana obtii un aluat omogen.
  7. Toarna aluatul peste merele din tava si niveleaza bine.
  8. Coace prajitura in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 35-40 de minute sau pana cand este aurie si trece testul scobitorii.
  9. Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca timp de 10 minute inainte de a o rasturna pe un platou mare.
  10. Serveste prajitura calda sau la temperatura camerei, cu o portie generoasa de inghetata sau frisca pentru un plus de savoare.

Deliciu toamna sau iarna

Aceasta prajitura rasturnata cu mere si budinca este cu adevarat un deliciu pentru sezonul rece. Merelor caramelizate le confera un gust dulce si usor acrisor, in timp ce budinca adauga o textura moale si cremoasa. Este un desert perfect pentru a impresiona oaspetii sau pentru a rasfata familia.

Experimenteaza cu Arome

Poti personaliza aceasta reteta de prajitura rasturnata cu mere si budinca adaugand condimente precum scortisoara sau nucsoara pentru un gust exotic. De asemenea, poti inlocui merele cu pere sau alte fructe de sezon pentru a varia gusturile.

Sfaturi pentru Reusita

Pentru a te asigura ca prajitura ta rasturnata va avea un aspect perfect, foloseste mere de calitate si coapte corespunzator. De asemenea, asigura-te ca caramelul se intinde uniform pe fundul tavii si ca aluatul acopera in intregime fructele.

Intrebari frecvente

Cat de mult trebuie sa caramelizam zaharul?

Zaharul trebuie caramelizat pana devine auriu si lichid. Ai grija sa nu-l lasi sa se arda, deoarece asta poate conferi un gust amar caramelului.

Pot folosi alte tipuri de fructe?

Da, poti inlocui merele cu pere, caise sau alte fructe de sezon, in functie de preferintele tale. Reteta poate fi adaptata cu succes la diverse arome fructate.

Se poate pastra prajitura pentru mai multe zile?

Da, prajitura rasturnata cu mere si budinca se pastreaza bine la temperatura camerei timp de 2-3 zile, acoperita cu o folie alimentara sau intro cutie ermetica.

Ce tip de budinca este cel mai potrivit?

Pentru aceasta reteta, foloseste budinca de vanilie clasica. Cu toate acestea, poti experimenta cu aromele de budinca daca doresti sa adaugi un twist interesant gustului final.

Vezi și:

Photo of author

Bargon

Lasă un comentariu